Ένα Ιστολόγιο που περιέχει όλα τα τρελά, απίστευτα, επικίνδυνα και περίεργα πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο...

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ τρέλας...

Ερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο για να συλλέξουν... μύξα φάλαινας, συνάδελφοί τους που κατέγραψαν νυχτερίδες να κάνουν στοματικό έρωτα και επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι το βρίσιμο βοηθά όσους έχουν χτυπήσει το δάχτυλό τους να αισθανθούν καλύτερα είναι μερικοί από τους νικητές των αντιβραβείων IgNobel.
Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο από τη χιουμοριστική επιστημονική επιθεώρηση Χρονικά της Απίθανης Έρευνας, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η απονομή των σοβαρών βραβείων Νόμπελ. Αφορούν όμως πραγματικές, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σουρεαλιστικές έρευνες και εφευρέσεις.

Φέτος τιμήθηκαν επίσης ερευνητές που διαπίστωσαν ότι το γλίστρημα στον πάγο αποφεύγεται αν κάποιος φορέσει τις κάλτσες του πάνω από τα παπούτσια αλλά και ότι η λειτουργία των οργανισμών βελτιώνεται αν οι προαγωγές δίνονται στην τύχη.

Τα βραβεία δίνονται στους νικητές από πραγματικούς Νομπελίστες, σε μια τελετή που οργανώνεται στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης.
"Φέτος έχουμε τέσσερις νικητές από τη Βρετανία. Η Βρετανική Αυτοκρατορία πέρασε ένα σκληρό 20ό αιώνα. Ίσως αυτή να είναι η καλύτερη ένδειξη ότι η Αυτοκρατορία ανακτά την εξέχουσα θέση της", δήλωσε ο εκδότης των Χρονικών και εμπνευστής των αντιβραβείων, Μαρκ Έιμπραχαμς.

Η Καρίνα Ατσεβέντο-Γουάιτχαουζ και η Άγκνες Ρότσα-Γκόουσλιν της Βρετανικής Ζωολογικής Εταιρείας, μαζί με την Ντιάνε Γκέντρον του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Μεξικού κέρδισαν το βραβείο μηχανικής γιατί εμπνεύστηκαν ένα νέο τρόπο για να μελετούν τις ασθένειες του αναπνευστικού στις φάλαινες. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, πετούν με τηλεχειρισμό ένα ελικόπτερο πάνω από τη φάλαινα καθώς αυτή βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και συλλέγουν τα σταγονίδια που βγάζει από το φυσητήρα της σε ένα δίσκο καλλιέργειας μικροβίων, κολλημένο στο κάτω μέρος του ελικοπτέρου.

Το βραβείο βιολογίας δόθηκε σε μια ομάδα Κινέζων ερευνητών με επικεφαλής τον Μιν Ταν, του Εντομολογικού Ινστιτούτου Γκουανγκντόνγκ που, σε συνεργασία με τον Γκάρεθ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τεκμηρίωσαν επιστημονικά ότι οι ενήλικες νυχτερίδες κάνουν τακτικά στοματικό έρωτα.

Οι οργανωτές δεν παρέλειψαν να τιμήσουν και την επικαιρότητα απονέμοντας στην πετρελαϊκή εταιρεία BP και στους ερευνητές των πετρελαιοκηλίδων Έρικ Άνταμς του ΜΙΤ, Σκοτ Σοκολόφσκι του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας και Στίφεν Μασουτάνι του Πανεπιστημίου της Χαβάης ένα βραβείο επειδή "διέψευσαν την παλιά δοξασία πως το νερό και το πετρέλαιο δεν αναμιγνύονται".

Άλλα βραβεία δόθηκαν επίσης στους
Σίμον Ρίτφελντ του Πανεπιστήμιου του Άμστερνταμ και Ίλια φαν Μπέστ του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ της Ολλανδίας επειδή ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν με μια βόλτα στο ρόλερ-κόστερ του λούνα παρκ.

Αλεσάντρο Πλουκίνο του Πανεπιστήμιου της Κατάνια, στην Ιταλία, επειδή απέδειξε μαθηματικά ότι οι οργανισμοί γίνονται αποτελεσματικότεροι όταν οι προαγωγές δίνονται στην τύχη.
Λιάν Πάρκιν του Πανεπιστήμιου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, που μαζί με τους συναδέλφους της έδειξε ότι όσοι φορούν τις κάλτσες πάνω από τα παπούτσια γλιστρούν λιγότερο στον πάγο απ' ότι όσοι τις φορούν κανονικά.

Ρίτσαρν Στίβενς του Πανεπιστημίου Κίλι της Βρετανίας γιατί επιβεβαίωσε πως το υβρεολόγιο ανακουφίζει τον πόνο.

Μανουέλ Μπαρμπέιτο του Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ, που έδειξε ότι τα μικρόβια προσκολλώνται στα γένια.

Τέλος, ένα βραβείο οικονομικών δόθηκε από κοινού "στα στελέχη και τους διευθυντές των εταιρειών Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch και Magnetar γιατί δημιούργησαν και προώθησαν νέους τρόπους για την επένδυση χρημάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου