Ένα Ιστολόγιο που περιέχει όλα τα τρελά, απίστευτα, επικίνδυνα και περίεργα πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο...

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το 1990 καταψύχθηκε και το 2010 γεννήθηκε...

Τo 1990 καταψύχθηκε ένα έμβρυο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, από αυτό το έμβρυο γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δίνει τώρα χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν για μερικά ακόμη χρόνια τη μητρότητα.

Η 42χρονη μητέρα έκανε δέκα χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή ένα αγοράκι. Το μωρό προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχε δωρίσει ένα ζευγάρι που δεν τα χρειαζόταν, αφού εκείνοι κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Αν και έχουν μεγάλη διαφορά, τα δύο παιδιά είναι αδέλφια. Για 16 χρόνια, τα έμβρυα ήταν διαθέσιμα για «υιοθεσία», μέχρι που τελικά βρέθηκαν πως είναι συμβατά με τη γυναίκα και τον σύζυγό της, οι οποίοι ακολούθησαν τη θεραπεία στην Αμερική. «Εκανε θεραπεία από το 2000. Είναι επίμονη γυναίκα», δήλωσε στους «Sunday Τimes» ο γιατρός της Σέρτζιο Εχνινγκερ.
Τα έμβρυα καταψύχθηκαν όταν ήταν μιας ημέρας και είχαν σχηματίσει ένα κύτταρο. Από την τήξη, έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες, επιβίωσαν μόνο δύο. Προτού εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, διατηρήθηκαν για δύο ακόμη ημέρες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναπτυχθούν. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσα χρόνια μπορεί να καταψυχθεί ένα έμβρυο. Θεωρητικά, δεν υπάρχει περιορισμός. Οι γιατροί τώρα πιστεύουν ότι τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί είναι δυνατόν να επιβιώσουν για 40 χρόνια και από αυτά να γεννηθούν υγιέστατα μωρά. Η επιτυχημένη προσπάθεια αυτής της μητέρας δίνει ελπίδες σε πολλές νεαρές γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος και να κάνουν οικογένεια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία έχει και ηθικές προεκτάσεις, καθώς μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα μωρό που η σύλληψή του έγινε προτού η ίδια γεννηθεί. Ή να γεννήσει τον βιολογικό απόγονο της μητέρας της, ακόμη και της γιαγιάς της.
 πηγή: tanea

Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή ???

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού.
Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.
 Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.
Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.
Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.
 Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Μοβ… πατάτα

Νέο είδος πατάτας εμφανίστηκε στην Αγγλία. Η «μοβ μεγαλοπρέπεια» (Purple Majesty), όπως ονομάστηκε η νέα αυτή ποικιλία, χαρακτηρίζεται από το έντονο χρώμα της και περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες.
Η ιδέα για την καλλιέργεια της πατάτας ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και οι ερευνητές του υποστηρίζουν, ότι παρά την ιδιαίτερη εμφάνιση της, δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το έδαφος της Σκωτίας ενδείκνυται για την καλλιέργεια της μοβ πατάτας, ενώ η πρώτη συγκομιδή 400 τόνων της ποικιλίας θα πωλείται από αυτήν την εβδομάδα στα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ Sainsbury’s σε ολόκληρη τη Σκωτία και την νοτιοανατολική Αγγλία.
 Πηγή:zougla.gr