Ένα Ιστολόγιο που περιέχει όλα τα τρελά, απίστευτα, επικίνδυνα και περίεργα πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο...

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Πώς προέκυψε η Τσικνοπέμπτη?

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. 

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις. Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση “Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής” (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.

Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Πηγή: http://gr.news.yahoo.com

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!

«Ντους» φωτός κατά του τζετ λαγκ

 

Έναν πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισης του τζετ λαγκ μετά από μακρινά ταξίδια ανέπτυξαν οι ειδικοί της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta σε συνεργασία με βρετανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δημιούργησαν το «ντους φωτονίων» ή αλλιώς μια ντουσιέρα φωτός η οποία «κουρδίζει» το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Ο τρόπος χρήσης της είναι απλός: ο ταξιδιώτης εισάγει στο σύστημα τα στοιχεία της πτήσης του και στη συνέχεια εκείνο προσαρμόζει το «ντους» μπλε φωτός στα μέτρα του χρήστη.
Η αρχική ιδέα ανήκει στον δρα Ράσελ Φόστερ, από το τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος είχε πρόσφατα δώσει μια διάλεξη για το πώς η έκθεσή μας σε συγκεκριμένη ακτινοβολία μπορεί να επαναρυθμίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού π.χ. όταν έχουμε τζετ λαγκ. 

«Κάτι τέτοιο ξύπνησε αμέσως τη φαντασία μας» αναφέρει η Κάθριν ΜακΚάρι από το διαφημιστικό γραφείο Wieden+Kennedy, με έδρα στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει αναλάβει την αεροπορική εταιρεία. «Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε λοιπόν το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας θάλαμος φωτός για τον συγκεκριμένο σκοπό και έτσι ξεκίνησε η ανάπτυξη της ντουσιέρας φωτονίων».

Θάλαμος... «αντι-τζετ λαγκ»


Στο πλαίσιο του συνεδρίου TED που πραγματοποιήθηκε στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, πριν από λίγες ημέρες, η ντουσιέρα φωτός έκανε το ντεμπούτο της. Εκεί παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ψευδαίσθηση... ηλιοφάνειας που προσφέρει στον χρήστη.

«Η περιπλοκότητα της κατασκευής ενός τέτοιου θαλάμου ήταν μεγάλη» εξηγεί ο Τζέιμι Καρέιρο από την W+K. «Πέρα από την κατασκευή του, για την ομαλή λειτουργία του ο θάλαμος απαιτούσε τον σχεδιασμό μιας ειδικής εφαρμογής, γραφικών και μηχανισμών για την κομψή εκπομπή του μπλε φωτός, την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου για τον υπολογισμό της προσωπικής θεραπείας για τον κάθε επιβάτη ξεχωριστά, όπως επίσης και τη δημιουργία ειδικών ηχητικών εφέ».

«Συνεργάτες μας από την εταιρεία ήχου Q Department δημιούργησαν συνθετικό ήχο, βάσει του μήκους κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ήταν μια πραγματικά ευχάριστη διαδικασία» υποστηρίζει ο ίδιος. «Όταν ο χρήστης μπαίνει μέσα, ο μικρός χώρος του θαλάμου χάνεται και του δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο εσωτερικός χώρος επεκτείνεται και είναι μεγαλύτερος από το πραγματικό του μέγεθος». 

 Πηγή: http://www.tovima.gr

Γιγαντιαία προτομή του Μ. Αλέξανδρου θα λαξευτεί στα Κερδύλλια Όρη

 Η όψη που θα έχουν τα Κερδύλλια Όρη μετά την κατασκευή της προτομής του μεγάλου στρατηλάτη

Η γιγαντιαία προτομή του Έλληνα στρατηλάτη θα λαξευτεί στα Κερδύλλια Όρη, πάνω από την Ασπροβάλτα, ένα γεωγραφικό χώρο που συνδέθηκε ιστορικά με το Μέγα Αλέξανδρο. 

Ο λόφος που επιλέχθηκε βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους Αρεθούσας και Αγ. Γεωργίου, με θέα το Στρυμωνικό Κόλπο, 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στον οδικό άξονα προς την Καβάλα. Η υπό κατασκευή εθνική οδός θα απέχει 200 μέτρα από το μνημείο.

Σε εκτενές άρθρο του περιοδικού Ταχυδρόμος, αναφέρεται ότι η ιδέα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον γλύπτη Τάσο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη γνωστή η επιθυμία του Έλληνα στρατηλάτη προς τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη να λαξευτεί η προτομή του στον Αθω, ώστε να φαίνεται ότι αναδύεται από τη θάλασσα κοιτώντας τις κτήσεις του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κατασκευή της προτομής του Μέγα Αλέξανδρου θα είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους (mountain carving) καλλιτεχνική προσπάθεια στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα «Ο επί Όρους Αλέξανδρος», το οποίο έχει ήδη συλλέξει 15 εκατομμύρια δολάρια από προσφορές ομογενών.

Η κατασκευή θα διαρκέσει οκτώ έως δέκα χρόνια. Η προτομή θα έχει ύψος 80 μέτρα και πλάτος 57 μέτρα. Ο βράχος θα λαξευτεί από τέσσερις εκπαιδευμένους γλύπτες που, επεξεργαζόμενοι στοιχεία ειδικού προγράμματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα προχωρούν την κατασκευή με γεωμετρικού συσχετισμούς. Μόλις το έργο προχωρήσει, οι γλύπτες που θα λαξεύουν το βουνό θα αυξηθούν σταδιακά σε οκτώ. Καθένα από αυτούς θα χρειαστεί δεκάδες εργάτες ως τεχνική υποστήριξη. 

Στην πλήρη ανάπτυξη το έργο περιλαμβάνει επιμορφωτικό χώρο, συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο, σταθμούς ανάπαυσης και αναψυχής, ειδικές οδικές προσβάσεις και χώρους στάθμευσης. Ο ορεινός όγκος έχει ύψος 600 μέτρα και τις ημέρες που έχει καθαρή ατμόσφαιρα θα είναι ευδιάκριτο από το Αγιον Όρος.

Πηγή: http://news.in.gr